Kwalificaties

Opleidingen en diploma's

Magister Vini

Magister Vini is het hoogst officieel erkende professionele wijndiploma van Nederland.
Degene die de titel Magister Vini (MV) mag dragen, heeft aangetoond alle bedrijfseconomische aspecten van een internationaal opererend bedrijf in de wijnsector te kunnen beheersen.

Gecertificeerd als Taxateur/makelaar in Wijn & Gedistilleerd

Bij persoonscertificatie dienen beroepsgenoten om de vijf jaar hun vakbekwaamheid aan te tonen conform daarvoor geldende internationaal vastgestelde criteria. De certificering van Andes is in 2016 verlengd voor 5 jaar. Dit is een garantie dat Andes als Registerexpert werkelijk op de hoogte is van de actuele wettelijke regelgeving, huidige marktprijzen en internationale marktontwikkelingen.

Hobéon SKO is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie (RvA) conform de ISO-17024 norm. Hierdoor is "Wijntaxaties" bevoegd om taxaties uit te voeren voor financiële instellingen

 

Gediplomeerd Register Wijntaxateur en Register Wijnmakelaar

Het College van Register Wijn Taxateurs & Makelaars heeft een zware vakbekwaamheidtest ontwikkeld, bestaande uit de onderdelen:

•    Blindproeverij met wijnen met mogelijke afwijkingen.
•    Juridische kennis die voor het doen van taxaties en de uitoefening van de makelaardij is vereist.
•    De oplossing van casus-posities inzake taxatie en makelen.
•    Het opmaken van taxatierapporten.

Andes heeft in 2010 het examen van het College van Wijntaxateurs met positief gevolg afgelegd waardoor hij zich gediplomeerd Register Wijntaxateur & Register Wijnmakelaar (RWTM) mag noemen. De titel RWTM is bescherm en is een garantie van vakbekwaamheid

 

RegisterVinoloog van de Wijnacademie

Vinoloog is de hoogst erkende Nederlandse vakopleiding op het domein van wijn. Bij Registerberoepen dienen beroepsuitoefenaars om de vijf jaar hun vakbekwaamheid aan te tonen conform daarvoor vastgestelde criteria. RegisterVinologen dienen met ingang van 2018 hun kennis en vaardigheden aantoonbaar bij te houden in het Register, om garant te kunnen blijven staan voor hun vakmanschap.

   

Liquorist van de Wijnacademie

Een Liquorist is de hoogst erkende vakopleiding op het domein van gedistilleerde dranken.

  

Mixoloog

Een Mixoloog beschikt over alle vaardigheden die vereist zijn bij het bereiden van cocktails & longdrinks.

Ervaring:      

Sommelier

In 1980 als sommelier in Zuid Frankrijk begonnen aan loopbaan in drankenbranche.

   

Overige werkzaamheden binnen de drankenbranche:
  • 1983 - 1996:   verkoop
  • 1996 - 2006:   inkoop voor groothandel en grootwinkelbedrijf
  • 2000 - heden: internationale agenturen
  • 2006 - heden: diverse bestuursfuncties in de drankenbranche
  • 2007 - heden: import en export
  • 2009 - 2018:   Wijn- en gedistilleerdeducatie
  • 2010 - heden: whisky- en wijntaxaties
  • 2009 - heden: Politieke lobby

     

Bijzondere ervaring /vaardigheden

Ervaring in het beoordelen van fustmonsters, tanksamples en afwijkingen in wijn.

         

Taalvaardigheid:       

  • Uitstekende beheersing van 5 Europese talen, inclusief het vakjargon en wijnproductietermen:
  • Nederlands
  • Engels
  • Frans
  • Duits
  • Italiaans
  • ‘taal is de sleutel die iedere deur open krijgt’           

Proefvaardigheid:               

Met het behalen van de Examens Magister Vini en Wijntaxateur aangetoond over een uitzonderlijk proefvermogen te beschikken, waarmee in staat kwaliteit te onderscheiden, afwijkingen te constateren en drank op de juiste waarde te kunnen beoordelen.

 

Overige competenties 

Trendwatcher

Regelmatig door media benaderd als Wijn-trendwatcher

Internationale jury

Gewaardeerd jurylid Concours Mondial, Mundus Vin

Docent / Lector / Master

docent wijn, gedistilleerd, cocktails, wine-food pairing

Wijn en spijs

Specialist in wijn en spijs combinaties. Sinds start loopbaan als sommelier begonnen, daarna verantwoordelijk voor wijnadviezen bij ISPC, vervolgens als hobbykok permanent op zoek naar de mooiste combinaties.

 

Gastronomie

Ervaring als aankomend kok in Franrijk, vervolgens als hobbykok zeer actief en beheerst de belangrijkste professionele keukenvaardigheden, met als specialiteit de Indonesische (roots!), Thaise en de Italiaanse keuken.

Politiek lobbyist

Als voorzitter van de Slijtersunie permanent in de weer om oneerlijke concurrentie en falend overheidsbeleid te bestrijden. Dankzij mijn persoonlijke lobby mogen slijters sinds 2004 alcohol laten proeven in de slijterij.
 

 

Wine related events

Sabreur, venenciador en sherry promotor.

      

Onderscheidingen / vermeldingen:


“Dutch Wine Trend Watcher”, Meiningers IWB 2018


Eerste Taxateur met keurmerk


Eerste Magister Vini van Nederland


Hoogste wijntitel uitgereikt


Winelife: nr 29 from “top 50 wine influencers 2012


“Smaakmaker van de maand”, Perswijn 2007


“Wijn persoonlijkheid van het jaar, WIJNAGENDA 2002”


“Membre d’honneur 1998” la Confrérie du Sabre d’Or :